Unnskyld, har du noen testikler jeg kan låne..?

I dag skal dere få en liten hverdagshistorie fra patologen her på Haukeland. Det hele startet med at jeg trengte en positiv kontroll til et forsøk. Til opplysning krever nesten alle forsøk at man har både en positiv og en negativ kontroll; den positive kontrollen skal være et vev fra en del av kroppen man vet vil gi positiv reaksjon, den negative delen skal ikke gi noen rekasjon i det hele tatt.

For tiden tester jeg ut et fargestoff for proteinet LOXL4. Produksjonnselskaet opplyser om at positiv kontroll for dette stoffet er human testis. Testikler altså. Menneskelige testikler. “ok..” tenkte jeg, “la jakten på testikler begynne!”

Etter litt leting fant jeg frem til to patologer som muligens kunne være i besittelse av testikler i arktivet sitt. Dette var tilfeldigvis to kvinnelige patologer. Jeg banker forsiktig på kontordøren til den første. Som vanlig har jeg absolutt ikke tenkt over hva jeg skal si, og spyr derfor ut det første som faller meg inn; “Hei! Jeg heter Martha, jeg er forskerlinjestudent på oralpatologen. Jeg har hørt rykter om at du kanskje har noen testikler jeg kan låne, stemmer det?”. Den kvinnelige patologen lar blikket vandre nedover kroppen sin, smiler litt usikkert og sier; “mmh.. nei, jeg har ikke det.”

Det viste seg at hun faktisk ikke hadde noen testikler, hverken på sin egen kropp eller i akrivet sitt.

Så kom turen til den andre kvinnelige patologen. Her hadde jeg heldigvis gjort hjemmeleksen min, og spurte fint om hun hadde “noen blokker med ikke-patologisk human testis, som jeg kan benytte som positiv kontroll ved farging av LOXL4 med immunohistokjemi”. Det hadde hun. Så nå har jeg fått meg tre fine testikler.

wpid-wp-1442324482511.jpg

Jeg har ikke blitt så glade i testiklene som i tumorene enda, men det kommer kanskje med tiden?

Uansett er lærdommen fra denne historien følgende; Ønsker man å kommunisere med patologer og andre overleger på Haukeand Universistessygehus skal man bruke riktig nomenklatur med tilhørende komplisert setningsoppbygning. Tas ikke dette til følge, risikerer man miforståelser og usikkerhet blant de lærde. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s