E-cadherin og andre stoffer

Nå har tiden kommet for å fortelle dere litt om prosjektet jeg holder på med. Studien heter «Development and validation of a malignancy index for prediction of oral cancer progression and survival in Norway and South-Central Asia” . Og nei, jeg skjønte heller ingenting første gang jeg leste den setningen.

I bunn og grunn betyr dette at jeg skal undersøke hvor mye det er av noen spesielle stoffer i en kreftsvulst fra munnhulen, og sammenligne dette med journalen til pasienten. Ved å slå sammen denne informasjon fra flere hundre pasienter, kan vi lære mye om hvordan ulike stoffer er med på å utvikle veksten og utviklingen til kreftsvulsten.

Under operasjon av en kreftpasient tas tumoren ut og lagres i et arkiv langt, nede i kjelleren på Haukeland. Der ligger det vevsprøver og tumorer helt tilbake til 1950-tallet, så du kan tenke deg hvor mye informasjon som ligger lagret der! Her kan jeg gå ned og hente ut de tumorene jeg ønsker å bruke i prosjektet mitt. Jeg tenker å fortelle om hvordan slike tumorer lagres senere, for det er ganske kult, men nå vil jeg vise dere resultatene mine!

Jobben min er å fargelegge cellesnitt og se på de i mikroskopet. For å kunne se på tumoren i et mikroskop må den først deles i veldig tynne lag, som regel på tykkelse med et par celler. Fordi disse lagene er så tynne, er de fargeløse og nesten gjennomsiktig. Om man vil se noe som helst i mikroskopet er vi derfor nødt til å legge på fargestoffer, så strukturene vi vil se på skiller seg ut fra resten av vevet.

2015-07-02 21.54.14

Dette er et mikroskopisk forstørret cellesnitt. Her har jeg lagt på en farge som fester seg til stoffet e-cadherin, som er de brune strekene du ser i bildet. E-cadherin sin jobb å danne broer mellom cellene, så de festes sammen i hverandre og ikke flyter løst rundt. Det er mange stoff som er med på denne prosessen, og hvis du plutselig hadde mistet alle disse ville du falt fra hverandre – ikke helt ideelt. Bildet ovenfor er fra et friskt område. Der er det rikelig med e-cadherin, og cellene ligger tett og ordentlig, akkurat slik vi vil ha det.

2015-07-02 21.59.32

Dette er et også et friskt område på lavere forstørrelse enn den ovenfor. Det brune området inneholder mye e-cadherin, og ser helt perfekt ut.

I en del krefttyper slutter cellene å produsere e-cadherin, som gjør at de kan vandre fritt rundt i vevet og potensielt gå inn i et friskt område. Hvis cellen trives godt her kan den dele seg i et raskt tempo, og det oppstår en ny svulst, noe vi kaller en metastase.

2015-07-02 22.01.07

Ovenfor ser du et område med kreftceller. Bildet er uklart, men hvis du myser litt, kan du se at det brune området er mye svakere og etterhvert forsvinner helt. Det betyr at det ikke lenger er e-cadherin i vevet, og vi vet da at cellene har mulighet til å bevege på seg.

E-cadherin er en viktig faktor i prosessen der et vev går fra å være friskt til å bli et kreftvev. I tillegg til e-cadherin har vi utrolig mange andre proteiner og molekylersom er viktige i utviklingen av kreft. Det er ikke bare snakk faktorer som gir cellene mulighet til å bevege på seg, men også stoffer som spiller inn på hvor raskt de kan vokse og hvor flink den er til å skjule seg fra immunsystemet.  Samlebetegnelsen for sånne stoffene er kreftmarkører.

Jeg ser på 12 ulike kreftmarkører.  Først farger jeg cellesnitt spesifikt for hver enkelt markør, teller hvor mye det er av den og sammenligner med journalen til pasienten. Da er det mulig å oppdage ting som for eksempel at pasienter som har lite e-cadherin har større sjanse for å få metastaser, eller har større sannsynlighet for å dø av kreft. Dette vet jeg ikke enda, men det er noe jeg håper på å finne ut av.

Ved å samle all denne informasjonen kan vi finne ut mye mer om prognosen til en enkelt pasient med munnhulekreft. Det vil gjøre det lettere å si om pasienten trenger stråling eller cellegift, om kreften er aggressiv eller sakte voksende eller om kreften vil komme tilbake etter endt behandling. Utrolig spennende og viktig altså!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s